HKSI International Sports Science Symposium, sponsored by Mr Ming Wai Lau

16-17 January 2015

Programme

Last updated: 19 December 2014

	Day One – Friday, 16 Jai	nuary 2015
08:00 - 09:00	R	egistration
Part I. Pre-Symposium Workshops		-
09:00 - 11:00	Concussion management	
	(120 minutes)	-
11:00 – 13:00	ACL & hamstring injury prevention	
	(420 minutes)	-
13:00 – 14:00	(120 minutes)	unch Break
13:00 – 14:00	L	
Part I.	Pre-Symposium Workshops	Part II. Symposium Drug & Nutrition in Sports
14:00 – 14:30		2015 World Anti-Doping Code
		(30 minutes)
14:30 – 15:00	Kinesio-taping	Demonstration on anti-doping procedure
	(00 min.ut.s.)	(20 minutes)
45.00 45.00	(90 minutes)	(30 minutes)
15:00 – 15:30		Future plan of Hong Kong Anti-Doping Committee
		(30 minutes)
15:30 - 15:45		Tea Break
15:45 – 16:15		Nutritional supplements in the prevention and treatment of injury
		(30 minutes)
16:15 – 16:45		Nutrient timing for optimal recovery and
		prevention of injury
	Kinesio-taping	(30 minutes)
16:45 – 17:15	(120 minutes)	Ahead of injuries: psychological intervention to
		prevent sports injuries
		(30 minutes)
17:15 – 17:45		Preventing female athlete triad: early recognition, intervention and return to sports
		(30 minutes)
	End of Day One Sch	

Last updated: 19 December 2014 1

Part II. Symposium

Day Two – Saturday, 17 January 2014		
08:30 - 09:30	Registration	
09:30 - 09:35	Welcome Speech by Hong Kong Sports Institute	
Sess	ion A: Pre-competition Screening and Intervention in Preventing Sports Injuries 09:35 – 10:15	
09:35 – 09:55	Pre-competition medical assessment (PCMA) in HKSI	
	(20 minutes)	
09:55 – 10:15	Screening athlete for conditions predisposing to sudden cardiac death	
	(20 minutes)	
	Opening Ceremony	
10:15 – 10:30	(15 minutes)	
	Session B: Hamstring Injuries – Treatment & Injury Prevention 10:30 – 12:45	
10:30 – 11:00	Plenary Lecture I: Advancing the preparticipation physical evaluation – an FIMS & ACSM joint consensus statement	
	(30 minutes)	
11:00 - 11:15	Tea Break	
11:15 – 11:45	Plenary Lecture II: Treatment of hamstring injuries – practical rehabilitation protocol & guidelines to return back to sports	
	(30 minutes)	
11:45 – 12:15	Plenary Lecture III: Preventing hamstring injuries – who are at risk & what to do?	
	(30 minutes)	
12:15 – 12:45	Plenary Lecture IV: Managing muscle and tendon injuries – the future direction	
	(30 minutes)	
12:45 – 13:45	Lunch Break	

	Day Two – Saturday, 17 January 2014		
Session C: Head and Back Injuries 13:45 – 14:35			
13:45 – 14:10	Managing concussion in sports – current consensus and practical tips		
	(25 minutes)		
14:10 – 14:35	Rehabilitation training in sportsman with back injury		
	(25 minutes)		
	Session D: Upper Limb Sports Injuries 14:35 – 15:50		
14:35 – 15:00	Elbow injuries in sportsman – the no man's land?		
	(25 minutes)		
15:00 – 15:25	Shoulder injuries in sports man – look out for yours!		
	(25 minutes)		
15:25 – 15:50	Injection therapy for sports injuries – hope or hype?		
	(25 minutes)		
15:50 – 16:05	Tea Break		
	Session E: Lower Limb Sports Injuries 16:05 – 17:45		
16:05 – 16:30	Groin injuries in sports – not the tip of iceburg!		
	(25 minutes)		
16:30 – 16:55	ACL in 2015: Updated knowledge in treatment, rehabilitation to injury prevention		
	(25 minutes)		
16:55 – 17:20	Preventing ankle injuries: practical injury prevention strategies		
	(25 minutes)		
17:20 – 17:45	Leg pain in sportsman: know the red flag sign!		
	(25 minutes)		
	End of Symposium		